Joda; vi bygger fortsatt

NYDELIG HØSTKVELD: Helt fantastisk å bivåne det man har jobbet med de siste tre månedene i strålende høstsol.

Jeg ser jeg ikke har blogget siden slutten av august. Og ja – det har vært enormt mye å gjøre. Så først vil jeg bare beklage! Men fra nå av skal jeg bli flinkere til å holde dere oppdatert!

Så til grunnen for at du leser dette blogginnlegget. Hvordan går det med husbygginga?

Jo, det går fremover. Sakte, men sikkert. Nå er andre etasje i huset så godt som ferdig. Snekkerne er ferdige, muremesteren er ferdig, gipsen er sparklet og malt. Det som gjenstår nå er gulvlister, kjøkkeninnredning og baderomsinnredning.

MALT OG KLART: Andre etasje er nå i all hovedsak ferdig malt. Som du ser på bildet – gjenstår det fortsatt noen små vegger – men i all hovedsak er vi ferdige. PS! Beklager mye skitt på kameralinsa.

I første etasje har vi imidlertid litt mer å gjøre. Etter en lang, lang, lang periode med skunking og isolering har vi nå endelig begynt med overflatene. Det var en utrolig god følelse når det første soverommet ble kledd med himlingsplater. Deilig!

Så nå, når vi er ferdige med “drittjobben”. Nå kommer himlingsplater, vegger og gulv på rekke og rad. Vi har sagt opp leiligheten vi leier til 1. desember – noe som vil si at vi skal være ferdig innflyttet om under to måneder. En skremmende tanke – men samtidig en utrolig god tanke.

For husbygginga begynner å tære på. Både fysisk og psykisk. Det er en påkjenning. Ilandsproblem å være sliten fordi man bygger seg et hus? Ja, absolutt. Men likevel, slitasjen er der.

Og da tenker man på de man har rundt seg. Man kan ikke si at man er sliten og lei. Jeg har en motivasjon til å stå på fordi jeg faktisk skal bo der. At pappa stiller opp sent og tidlig – og aldri klager – er en motivasjon i seg selv – og det gjør at jeg tar meg selv i å stramme meg opp og kjøre på. Litt sånn “herregud, skjerp deg!”-følelse får jeg ofte når jeg er sliten og lei.

Nå når jeg sitter og skriver merker jeg at jeg blir mer og mer sutrete for lenger jeg kommer i innlegget, så nå skal jeg gi meg – nesten!

Utendørs mangler vi fortsatt kledning på framsiden av garasjen, glassrekkverket på terrassen, overbygget til inngangspartiet og selve terrasseoverbygget. Men det blir gjort ferdig i løpet av oktober – altså innen god tid før vi flytter inn.

Men helt til slutt. Litt om tida som kommer: vi har nå tatt de største avgjørelsene, men fortsatt er det mange som gjenstår. I disse dager surrer blant annet skyvedørsgarderober og trapp i hodene våre. Det er hele tida noe man må ta stilling til – og det skal helst skje med en gang. Så; til alle dere der ute som tenker på å bygge hus; er det mer slitsomt enn det du tror? Jepp. Føler du at du ofrer mye tid med familie og venner enn det du trodde? Absolutt. Tror du at du klarer å slappe av mellom slagene? Nei.

Nå merker jeg at sutringa bare fortsetter; vi blogges!

Bare én blånegl!

Nå har vi kommet godt i gang med snekkerarbeidet i 1. etasje – og etter en liten uke har jeg bare en blånegl. En helt klart positiv overraskelse.

Nå er vi så godt som ferdig med å lekte ut veggene, så nå er vi ikke mange dagene unna å begynne å sette opp delingsvegger og få kledd veggene.

I 2. etasje har snekkerne kommet et godt stykke lenger. De er ferdig med delingsveggene og holder i dette øyeblikk med å legge gipsplater i taket.

Jeg legger ved flere bilder så dere får se en rask “tilstandsrapport”.

Snekkerne jobber med å legge gips.

Gjesterommet i 2. etasje er så godt som klart for sparkling.

Denne uka kommer maleren. Blir moro å se huset i grått!

Snart starter arbeidet med å sette opp vegger og tak – samt glassrekkverk på terrassen over garasjen.

Takk for hjelpa!

Da har vi valgt farge. En avgjørelse mindre å tenke på framover.

Det viser seg at det hjelper å spørre – så det kommer vi til å gjøre flere ganger i løpet av byggeprosessen.

Etter å ha fått tilbakemeldinger på namdalsavisa.no, bloggen, SMS og folk på gata – og et lite internt familiemøte, har vi kommet fram til Jotun Aske. En gråfarge med en aaanelse blått i.

Synes du vi gjorde et riktig valg? Skriv din mening i kommentarfeltet nedenfor!

Valgenes kval

Først et godt råd til deg eller dere som tenker på å bygge hus – eller er i ferd med å gjøre det:
Ta så mange avgjørelser så tidlig som mulig. Etter hvert, som det har gjort hos oss nå, når elektrikere, rørleggere og snekkere skal komme i gang innvendig, er det smart å ha gjort unna mesteparten av valgene i god tid før de starter. Så da vet dere det!

De siste par dagene har imidlertid vært effektive:

 1. Vi har valgt ut flis til begge bad.
 2. Vi har ferdigstilt tegninger og bestilt kjøkken fra HTH.
 3. Vi har fått unna alle detaljene til leveransen fra Comfort.
 4. Vi har kontrollert og gått gjennom baderomsleveransen fra Byggmakker – så vi er sikker på at alt stemmer – noe det gjorde.

Ikke den lengste listen jeg har sett, men hvert punkt inneholder viktige visuelle og praktiske deler av husets endelige “finish” – ergo; det tar tid å bli helt sikker på at alt blir som du vil ha det.

Over til det mer praktiske:

 1. Snekkere er godt i gang med plasting og lekting i andre etasje.
 2. Vi har selv jobbet tre dager med førsteetasjen, og vi er på god vei med å legge isolasjon i bjelkelag, samt plasting av veggene.

Moro med arbeid hvor man ser stor forandring mens man holder på!

Hva ville du valgt?

I løpet av dagen skal vi bestemme oss for hvilken farge vi skal ha på huset.

Vi brukte store deler av dagen i går på å gå gjennom en lang liste med avgjørelser vi må ta innen kort tid. Deriblant maling. Inne på et av byens farvesentre sto vi foran en stor, stor vegg med mange farger å velge mellom. Vi gikk øyeblikkelig begge mot to farger og strakk ut hendene. En av disse ville vi ha. Men hvilken?

Line, svigerfar og pappa vil ha fargen til venstre (Aske), mens jeg foretrakk i utgangspunktet den til høyre (Labrador). Nå er jeg ikke så sikker…

Hva ville du valgt? Kommenter i kommentarfeltet nedenfor og hjelp oss!

Overtakelse!

Da har Overhalla Hus gjort jobben de skal gjøre. Nå tar vi over. I dag er det overtakelse – og dermed kan vi med alle formalia i ryggen si at det nå er vårt hus.

De siste dagene – og ukene – har vært hektiske med stor h. Store beslutninger har kommet på løpende bånd, og det er så vidt vi klarer å henge med.

Ferdigstilling av kjøkken, belysningsplan, fliser, gulv, gips – ja, du skjønner omfanget.

Nå nærmer vi oss å være ferdig utvendig. Det som gjenstår er å få satt opp terrassen og glassrekkverket som skal dekke framsiden av terrassen.

Etter det starter vi for alvor med innsiden av huset. Nå som jeg har blitt litt bedre kjent med krafsa, drill, hammer og det som er, er det på tide å finne fram andre – (og ukjente) verktøy.

Vi har leid inn snekkere som skal ferdigstille 2. etasje. 1. etasje skal vi fullføre selv. Så da skal jeg i den nærmeste framtid lære meg å sette opp vegger, legge gulv, og alt som måtte høre til.

De rundt meg er nok like skeptisk som meg om det går bra. Heldigvis har jeg gode hjelpere.

Pappa har fungert som byggeleder fra dag én – og takk for det, kjære pappa! Alle bestillinger, mesteparten av det utvendige arbeidet, og andre tidkrevende oppgaver er det han som har stått for. Det må nok bli en særdeles bra julegave på han i år!

Mange spør oss om når vi kommer til å flytte inn. Det er det vanskelig å gi et konkret svar på. Vi håper å være ferdig innflytta til jul – men man vet aldri. Jeg har lært meg en ting iløpet av de månedene vi har holdt på med husbygging; det er ikke alltid ting går som du har tenkt – selv om det meste faktisk har gått på skinner.

Og jeg krysser fingrene for at det fortsetter slik!

Spikret og klart!

14 dager etter oppstart har Overhalla Hus levert et komplett råbygg ferdig satt opp i Høkneslia. Dermed står jeg, Line og våre gode medhjelpere klar til å overta stafettpinnen!

Det gjenstår imidlertid noe arbeid for oss utendørs:

 • Vi skal bygge overbygget/terrassen over garasjen.
 • Garasjen skal ferdigstilles.
 • Glassrekkverk på framsiden av terrassen skal settes opp.

Når det er gjort starter vi med hammer og malerkost innvending – noe jeg egentlig har blandede følelser for. På den ene siden har jeg nå innsett hvor lange kvelder det vil bli – samtidig som det klør i fingrene etter å komme i gang med å ferdigstille huset.

En etasje, to etasjer - et hus

Jeg har omtrent kjørt skytteltrafikk mellom der vi bor nå og tomta på Høknes. De siste dagene har det skjedd noe hele tiden. Og jeg har ikke klart å holde igjen nysgjerrigheten.

Fredag var andre etasje på huset på plass, og dekket over garasjen var ferdig støpt.

I helga har snekkerne tettet taket. Så nå står det faktisk et ordentlig hus der. En helt merkelig følelse. For bare noen få dager siden var det bare en mur der. I helga har vi stått og sett på det skallet som skal bli vårt hjem. Utrolig!

Etter regnværet som har vært konstant nå i to uker, var det mye vann på gulvene. I går var pappa og svigerfar å fjernet vann på gulvet i andreetasjen. I dag var jeg og pappa på tomta og sugde opp vannet som lå på betongen i førstetasjen – samt fjernet mye treavfall og plastikk.

Ventetida er endelig over

Da jeg kjørte på tomta i dag tidlig hadde snekkerne fått opp den første etasjen.

En av mange milepæler er nådd. For første gang fikk jeg virkelig følelsen av hvordan huset kommer til å bli utvendig når det står ferdig.

Jeg gikk og smilte der jeg gikk og så opp på alt de hadde fått gjort på bare en dag. Og alt tyder på at fortsettelsen skal gi flere smil:

 • I morgen skal snekkerne gjøre seg ferdig med bjelkelaget.
 • Fredag kommer andre etasje.

I dagene framover skal jeg være flink til å oppdatere hyppigere og komme med flere bilder. Om kort tid får dere – og jeg – for første gang se hvordan huset kommer til å se ut. Jeg er i hvertfall uhyre spent!

Nå kan huset komme

Nå er det over en uke siden sist jeg har skrevet på bloggen. Det skyldes hovedsakelig at vi har hatt nok å gjøre på tomta.

Så, med blemmer og sår i hendene, her kommer en liten oppsummering av hva som har skjedd siden forrige blogginnlegg:

 • I forrige uke ble vi ferdig med dreneringen (arbeidet som hittil har gitt flest blemmer).
 • Vi har lagt grunnmursplast på vest- nord- og østsiden av huset og garasjen.
 • Entrepenør Brødrene Brøndbo har jobbet iherdig for å få ferdigstilt storparten av grunnarbeidet til mandag neste uke – noe de har klart!
 • I kveld la jeg og pappa siste del av isolasjonen på vest- sør og østsiden, så nå er alt klart for den store dagen neste uke.

For mandag er en dag vi har ventet på lenge. Da kommer første leveranse. Selve huset skal bli oppført i etapper, og første steg (naturligvis…) er første etasje.

Jeg kommer til å holde dere oppdatert når huset kommer – og muligens også noe før.

NAs byggeblogg

Følges av 23 medlemmer.

NA-journalist Pål Morten Skaret og hans samboer Line Fossland Blom er i ferd med å sette opp en enebolig på Høknesåsen. Du som leser får her en mulighet til å bli med på ferden!
Pål Mortens far jobber i GL Bygg i Overhalla, mens Lines far er arkitekt og driver Arkitektkontoret Blom.
Har du spørsmål eller tips – send en e-post til paal.morten.skaret@namdalsavisa.no Mer om sonen

Origo NAs byggeblogg er en sone på Origo. Les mer
Annonse